Mantelzorgondersteuning

Coaching van mantelzorgers

Coaching van mantelzorgers is een waardevol proces dat gericht is op het ondersteunen en begeleiden van mensen die zorgen voor een familielid, vriend of naaste met een ziekte, beperking of ouderdomsproblemen. De coaching van mantelzorgers heeft als doel hen te helpen bij het omgaan met de fysieke, emotionele en praktiche aspecten van hun rol. Het biedt ondersteuning en begeleiding bij het vinden van evenwicht tussen de zorgtaken, persoonlijke behoeften en andere verantwoordelijkheden. Het kan ook helpen bij het ontwikkelen van copingsstrategieën, het leren omgaan met stress en het bevorderen van zelfzorg.

Een mantelzorgondersteuner kan verschillende rollen vervullen, afhankelijk van de behoeften van de mantelzorger.

Enkele taken die een mantelzorgondersteuner/-coach kan uitvoeren zijn:

Emotionele ondersteuning:

De coach biedt een luisterend oor en een veilige ruimte waarin de mantelzorger zijn zorgen, angsten en gevoelens kan delen. Ze kunnen samen werken aan het omgaan met emotionele uitdagingen en het bevorderen van veerkracht.

Informatie en advies:

De coach kan informatie verstrekken over de aandoening of beperking van de zorgvrager, evenals over beschikbare hulpbronnen, diensten en ondersteuningsprogramma’s. Ze kunnen de mantelzorger helpen bij het navigeren door het zorgsysteem en het verkrijgen van relevante informatie.

Praktische begeleiding:

De coach kan helpen bij het plannen en organiseren van de zorgtaken. Bij het opzetten van een zorgplan. En bij het identificeren van mogelijke oplossingen voor praktische problemen die zich kunnen voordoen.

 Zelfzorg en welzijn:

De coach moedigt de mantelzorger aan om voor zich zelf te zorgen en aandacht te besteden aan haar eigen welzijn. Ze kunnen strategieën aanreiken om stress te verminderen. Maar ook door grenzen te stellen en balans te vinden tussen zorgtaken en persoonlijke behoeften.

Netwerken en ondersteuning:

De coach kan de mantelzorger helpen bij het opbouwen van een ondersteunend netwerk. Zoals contact leggen met andere mantelzorgers, lokale steungroepen of relevante (thuiszorg) organisaties. Dit biedt de mogelijkheid om ervaringen te delen, advies te krijgen en een gevoel van verbondenheid te ervaren. En om de juiste (aanvullende) professionele zorg ingericht te krijgen op de zorgwens van de zorgvrager.

Mantelzorgers spelen een essentiële rol in de zorgverlening en het welzijn van de persoon voor wie zij zorgen, maar ze kunnen ook te maken krijgen met uitdagingen, stress en emotionele belasting.  

Alles weer in balans

Ik wil er voor de mantelzorger zijn! En wat houdt dat nou eigenlijk in? Dit houdt in dat we gezamelijk gaan kijken naar jouw draagkracht en draaglast. Van daaruit wordt er duidelijk wat er nodig is om de juiste en/of  professionele zorg in te zetten. Zodat jij als mantelzorger weer in je eigen kracht komt te staan en de zorgvrager de juiste zorg krijgt, aangevuld door een zorgprofessional. Zodat alles weer in balans is!

Herken jij jezelf hierin of wil je meer informatie over wat ik voor jou kan betekenen?

Wil je meer weten wat de mogelijkheden zijn? Neem gerust contact met mij op.

Contactformulier

4 + 11 =